Diziler kullanım alanları çok geniş bir konu olması nedeniyle birçok örnek türetilebilir. Biz bu yazımızda temelden başlayarak birkaç örnekle konuyu daha iyi kavramaya çalışacağız hemen örneklere geçelim

1)Klavyeden girilen n tane sayıyı ekrana yazdıran, toplamını ve ortalamasını bulan programı yazın

2)Klavyeden girilen n tane sayidan en buyuk olanı bulan program

3)Klavyeden 30 tane ogrencinin not ortalamaları girilecektir sizden istenen girilen notlara bakarak ortalaması 70 den buyuk olanların sayısını bulmaktır. Bu işi yapmak için küçük bir yazılım yazmak istiyorsunuz ve kodlamaya başlıyorsunuz… (unutmayın 300 tane ogrencide olabilirdi)

C++ Dizilerin Kullanımı

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda dizi kavramını programalama dillerinde nasıl kullandığımız hakkında fikir sahibi olacağız. Öncelikle şunu söylemem gerekir eğer birden fazla değerle uğraşacaksak dizileri kullanmamız gerekir. örneğin kullanıcıdan 10 değer alıp bunları saklarken her biri için farklı değişken oluşturmak yerine bir dizi de hepsini saklayabiliriz. C++ da dizilerin kulanımına bakacak olursak:

İlk olarak bir değişken tanımlarken nasıl veri türünü seçiyorsak dizilerinde int, float gibi veri türünü seçmeliyiz

int degisken; olarak değişkenleri tanımlıyorduk dizilerin değişkenlerden tek farkı bir boyutlarının olması yani şunu demek istiyorum bir dizi 50 değerin birleşiminden de olabilir 2 değerin birleşiminden de

Dizileri  tanımlarken eleman sayısını fazla fazla girebiliriz bunlardan sadece dolu olanlar bize gözükür yada direk ihtiyacımız kadar eleman sayısı yazabiliriz.

Diziler 0 dan başlar yani diziye ilk girilen eleman dizinin 0.elemanıdır.

dizinin elemanlarına değer atarken de yapmamız gereken

dizi[0]=1;

bunun anlamı dizinin 0.elemanına 1 değerini atamak

dizi[1]=5;

bunun anlamı da 1.elemana 5 değerini atamaktır.

hemen bir örnek yaparak konuyu daha iyi kavramaya çalışalım

örneğimizde dizilere eleman atarken for döngüsünü kullandık bunun amacı 10 tane değeri olan bir diziye tek tek eleman girdirmek çok zor olacaktır biz de döngü kullanarak bu sorunu çözdük ve hem kod fazlalığından kurtulduk hemde zamandan tasarruf ettik. Özetlemek gerekirse diziler bizim hayatımıza birden fazla değerle uğraşacağımız zamanlarda girecek tek değer için değişken tanımlamamız yeterli olacaktır.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsiniz