Robotik Kodlama

Kodlama, en basit haliyle bilgisayarın anlayacağı dilden konuşmaktır. Hemen aklımıza siyah ekranda komut satırlarıyla kodlar yazmak gelmesin. Biz çocuklarımızla bilgisayarca konuşmayı en basit, en kolay yollarla yapıyoruz. Bunu bir “puzzle”ın parçalarını birleştirmek gibi düşünebilirsiniz. Çeşitli kod parçaları vardır, bunları anlamlı bir şekilde bir araya getirirsiniz.

Algoritma Nedir ?

Kodlamanın temelinde yer alan anlamlı bütünler oluşturmamızı sağlayan şey algoritmadır. Algoritma, bir amaca veya bir problemin çözümüne adım adım ulaşmaktır. Kodlama yaparken algoritmamızı doğru bir şekilde oluşturursak doğru sonuca kolaylıkla ulaşırız.

KEK YAPMAK KADAR KOLAY!

Malzemeleri sırası ile bir kaba ekleriz ve bir sonuç bekleriz. Eğer arada bir malzemeyi eklemeyi unutursak kekin sonucu istediğimiz gibi olmaz. Bu durum robotlarımız ya da kodladığımız oyunlarımız için de geçerlidir. Bir robot engelleri algılayıp duvara çarpmadan yoluna devam edecekse oluşturduğumuz algoritma eksiksiz olmalıdır ki sonuca doğru bir şekilde ulaşalım. Robotik, robot teknolojisiyle ilgilenen bilim dalıdır. Bir robotun belirlenen işlemleri yerine getirmek için programlanması robotik kodlamadır. Robotik çalışmalarımız için pek çok robot seti kullanırız. Makeblock ürünleri, Arduino, EV3 setler…

Stem-Maker

Kodlamadan bu kadar bahsetmişken son zamanlarda sıkça duyduğumuz STEAM-MAKER kavramlarından bahsetmeden olmaz. STEAM; Fen, Teknoloji, Mühendislik, Sanat ve Matematik kelimelerinden oluşuyor. Aslında öğrencilerimizin fen ve matematik derslerinde öğrendikleri bilgileri mühendislik, sanat, teknoloji ile birleştirmesini sağlayan bir sistem. Kodlamayı derslerimize entegre ederek oldukça keyifli ve kalıcı deneyimler yaşıyoruz. Zaten en güzel öğrenme eğlenerek öğrenme değil midir? Oyun oynamak gibi. Kim oyun oynamayı sevmez ki? Hem oyna hem eğlen hem de öğren… Kulağa oldukça hoş geliyor. Maker dediğimiz kavram da şu. Aslında her çocuğumuzun içerisinde bir maker yatıyor. Makeryapan-üreten kişi anlamına gelir. Onlar her defasında bir kumandanın içini söker veya bir oyuncağını parçalar. İçerisindeki merak duygusu onu harekete geçirir. İşte kumandayı söküp belki bir robota çevirmesi veya eski bir tshirtten çanta yapması onun maker olduğunu gösterir. Teknolojiyle kendin yap (DIY) kültürünü birleştirir.

Kodlamaya, robotiğe, maker hareketine, stem kültürüne, teknolojiye meraklı 7’den 77’ye herkes Atölye Vizyon’un çocuklar, gençler ve eğitmenler için olan online ve yüz yüze eğitimlerinden yararlanabilir, geleceğe adım atabilir.