2021’in En Popüler 10 Programlama Dili
Yazılımcıların sıkça ziyaret ettiği bilgi kaynağı Stackoverflow’un geliştirici anketi sonuçlarına göre en popüler programlama, komut dizisi oluşturma ve işaretleme dillerini açıklandı. Dünyada 100 bine yakın geliştiricinin katkı verdiği ankete Türkiye üzerinden de yaklaşık 1000 geliştirici katıldı. Anket sonuçlarına göre bu yıl yazılım sektöründe sunucu yönetimi ve makine öğreniminin biraz daha ön planda olduğu göze çarpıyor. Ayrıca dünyada en çok kullanılan yazılım dilleri konusunda da bizlere fikir veriyor.
İşte Dünyada En Çok Kullanılan Yazılım Dilleri
10) C++
Nesne Yönelimli (Object-Oriented) bir programlama dili olan C++, geliştirilmesinden bu yana hep en yaygın kullanılan dillerden biri olmuştur. Özellikle performans söz konusu olduğunda C++ ilk seçimlerden biri olmaktadır. Çünkü diğer program dilleriyle kıyaslandığında C++ çok daha sık güncellenen bir dildir. Birçok oyunda, işletim sisteminde ve uygulamada ana dil olarak kullanıldığı için hala aktif olarak kullanılmakta. Amazon ve Google Chrome’un temellerini oluşturan C++, aynı zamanda robotik alanında da aktif olarak kullanılıyor.
9) PHP
Son yıllarda yerini Python ve JavaScript almış olsa da, bundan birkaç yıl öncesine kadar en popüler back-end programlama dili olan PHP’nin asıl görevi arka plandaki işlemleri, olayları kontrol etmek ve sonuçlar üretmektir. PHP gibi web tabanlı bir programlama dili ile hızla geliştirilen basit blog sitelerinden, Facebook, Twitter, WordPress ve online oyunlar gibi sürekli geliştirilen web sitelerine kadar her şey yapmak mümkündür.
8) C#
C#, bir diğer adıyla C Sharp, Microsoft’un geliştirdiği bir dildir ve Java ile çok benzerdir. C# programlama dili sunucu ve gömülü sistemler için tasarlanmıştır. Bununla birlikte en basit işlevli fonksiyondan, işletim sistemini kullanan en teferruatlısına kadar kapsamaktadır. Genellikle kurumsal müşterilerin kullandığı uygulamaları oluşturmak için kullanılır.
7) Python
Python, kullanımı kolay ve her alanda kullanılabilir olan üst düzey bir programlama dilidir ve gittikçe büyümeye devam etmektedir. Dünyadaki bir çok yapay zeka çalışmasının Python üzerinden yürütülmesinin yanı sıra, YouTube, Instagram, Pinterest gibi platformlar da Python ile geliştirilmiş. Programlama dünyasının içinde olan birçok kişi, yeni başlayanlar için Python’ı öneriyor ve bu geleceğin yazılım dili adayına dikkat çekiyor.
6) Bash / Shell
Bash için önceden tasarlanmış bir komut listesini, otomatik olarak çalıştırmak için bir işletim sistemine bildirildiği bir program diyebiliriz. Bash sayesinde, sık sık karşılaşılan durumlar için kullanıcı müdahalesine gerek kalmadan işlemlerin otomatikleşmesi sağlanabilir. Örneğin, her gün belli zamanlarda sisteminizin tüm dosyalarının kontrol edilerek içlerinden sadece bir önceki güne göre değişenlerin yedeğini alan bir program yazılabilir. Veya bir bash/shell komutu, işletim sistemi her çalıştırıldığında her “.bmp” dosyasını “.jpg” ye dönüştürebilir.
5) Java
Android uygulamaları oluşturmanın en yaygın yolu olan Java, Sun Microsystems tarafından oluşturulan ve günümüzde veri tabanları, Android uygulamaları, bilgisayar uygulamaları ve daha fazlası için kullanılır. Java; basit, modern, nesne yönelimli, tip korumalı kullanıcı dostu ve hızlı bir uygulama geliştirme aracıdır. Genel amaçlı bir dilin tüm hünerlerine sahiptir ve C ile C++ dillerinin iyi özelliklerini almış bir dildir. Ekstra olarak, birçok platformda çalışabilme yeteneğine sahiptir.Bu nedenle Java’yı hem programlama dili hem de bir ortam olarak düşünebiliriz. Bu ortamda işletim sistemi, ağlar, internet programlama, veritabanı ve bütün orta katman (middleware) teknolojileri yer alır.
4) SQL
“Sequel” olarak telaffuz edilen SQL, yapısal sorgu dili anlamına gelir ve aslında bir veritabanı yönetim sistemidir. Sorgulama sırasında veriler üzerinde işlemler yapmamızı sağlamaktadır. Veri tabanlarına erişerek ve bunları yöneterek büyük miktarda veri ile ilgilenmenize olanak sağlar. SQL’de PHP gibi çoğu zaman başka bir dille beraber kullanılır. Büyük verilere sahip uygulamalar ve bilgisayar programları SQL sistemini kullanarak rahatlıkla veritabanı yönetimi yapılabilmektedir.
3) CSS
Türkçesi, Basamaklı Stil Sayfaları olan “Cascading Style Sheets” veya CSS, web siteleri ve tarayıcı tabanlı uygulamalar tasarlamak için yaygın olarak kullanılan programlama dilidir.Stiller, bir HTML elementinin nasıl görüneceğini belirleme olanağı sağlar, görüntüyü hızlı ve etkili bir şekilde değiştirmenize yarar. Düzenlemesi kolaydır. Ayrıca web sitenize kod fazlalığı yaratmaz.
2) HTML
Her bir web sitesinin yapısındaki temel olan HTML’i teknik olarak bir programlama dili olmasa da bir “biçimlendirme dili” olarak tanımlayabiliriz. Bu işaretleme dili ile web sitelerinde istenildiği gibi yazı, video ve görüntü değişiklikleri yapılarak sayfaların birbirine bağlanması sağlanır. Bu sayede web tarayıcısında istenildiği gibi bir görüntü oluşması sağlanır. HTML, CSS ve JavaScript aynı anda kullanıldığından istenildiği gibi görsel ve dinamik web siteleri oluşturulabilir.
1) JavaScript
Hem kamu hem de özel sektörde kullanılan JavaScript, GitHub üzerinde de kullanılan en popüler dildir. Geliştiricilerin web siteleri üzerinde etkileşimli öğeler oluşturmasını sağlayarak en çok kullanılan yazılım dillerinden biri olmasının yanı sıra, Nesnelerin interneti ve bazı oyun geliştirme alanlarında da kullanılır. Herhangi bir projenin front-end, yani kullanıcının gördüğü ön kısım üzerinde çalışmak istiyorsanız JavaScript sizin için doğru programlama dili olacaktır.
Bonus) C
C dili kelime işlemciler, veri tabanı sistemleri, işletim sistemleri ve birçok alanda daha kullanılan çok eski bir programlama dilidir ancak günümüzde dünyada en çok kullanılan programlama dillerinden biri olarak popülerliğini sürdürüyor. Esnek bir yapıya sahiptir ve oldukça verimli ve modülerdir. C programlama dili orta seviye bir dildir. Yani düşük seviye diller, makine diline yakın olan çok kod yazma gerektiren diller, yüksek seviye diller ise az kod yazma işlemi gerektiren ama arka planda çok kod çalıştıran dillerdir. C programlama dili bu iki seviye arasındadır.
Bonus 2) Ruby / Ruby on Rails
Ruby basitliği ile ön plana çıkan açık kaynak kodlu bir programlama dilidir. Ayrıca Rails de Ruby diliyle meydana getirilmiş bir web uygulamaları oluşturmayı basitleştiren bir eklenti çerçevesidir. Gündelik hayatınızda kullandığınız birçok uygulamanın temelinde bu dil bulunur. Dil yapısı JavaScript’e oldukça yakın bir dildir. GitHub, Airbnb, Twitter (front-end), Twitch, SoundCloud, Zendesk gibi uygulamalar Ruby’i aktif olarak kullanıyor. Bu yüzden yazılım dilleri sıralamasında Ruby’e de yer veriyoruz.
Peki size göre 2021’de en çok kullanılan programlama dili hangisi? Yorum olarak aşağıda paylaşabilirsiniz.
Kaynak: stackoverflow.com